Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Τα ακρωνύμια (ακροστιχίδες) δεν τονίζονται!

Τι μανία έχει πιάσει στο κόμμα του Καρατζαφέρη, να θέλει ντε και καλά (λες και άλλα πράγματα δεν το απασχολούν) να συνδέει το όνομά του με τον... λαό! Το όνομα του κόμματος είναι ΛΑ.Ο.Σ. και όχι λαός!
Και όπως είναι γνωστό (για όσους γνωρίζουν έστω λίγο τη γλώσσα μας) τα ακρωνύμια δεν τονίζονται. Αναγκαζόμαστε όμως στον προφορικό μας λόγο να τα τονίσουμε. Πώς όμως να πούμε «λαός» το κόμμα όταν έτσι λέμε κάτι άλλο – και είναι μια λέξη που καθημερινά τη χρησιμοποιούμε; Όταν λαός είμαστε όλοι μας, ακόμα κι αυτοί που δεν έχουμε σχέση με το κόμμα Καρατζαφέρη; Γιατί θέλουν ντε και καλά να μας ταυτίζουν μαζί τους;
Ναι, οι Καρατζαφέρηδες θέλουν να ταυτίσουν το κόμμα τους με το λαό (όπως κάνουν οι Σκοπιανοί που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες;). Αν θέλουν να ταυτιστούν με το λαό ας το κάνουν με την πολιτική που ασκούν... Το όνομά τους είναι ΛΑΟΣ (ακροστιχίδα) και όχι «λαός». Και όπως του βγαίνει του καθενός θα το λέει. Αλλιώς ας ζητήσει να το ονομάζουν με ολόκληρο το όνομά του. Άλλωστε, έτσι θα το ονόμαζε ο κόσμος και με το σωστό του γένος, που είναι αρσενικό κι όχι ουδέτερο. Πράγματι, δεν τους πειράζει το άρθρο ΤΟ («το λάος») αλλά ο τόνος στο ακρωνύμιο!!!
Και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε κάποιος να το πει «πάσοκ» και όχι «πασόκ» (που είναι πιο… θλιβερή λέξη στο άκουσμα αλλά δεν διαμαρτύρεται!). Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να λέγεται και «συριζά» ή «συρίζα» (και ήδη πολλοί τον λένε «ΤΟ σύριζα» και όχι «Ο σύριζα», αφού κι αυτός είναι αρσενικό κι όχι ουδέτερο – αλλά οι συριζαίοι δεν ασχολούνται με το πώς τους λένε, κι αυτό είναι πολύ θετικό).
Για άλλη μια φορά, σε κάποια τηλεοπτική συζήτηση, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βελόπουλος προτίμησε να ασχοληθεί με το… όνομα, πουλώντας μάλιστα και «χιούμορ»!Όταν ο Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το κόμμα ως «λάος», διαμαρτυρήθηκε ο Βελόπουλος λέγοντας πως «λαός» λέγεται το κόμμα! Και συνέχισε το… «χιούμορ» του: «Αν εσάς σας λέμε ΞΥΡΙΖΑ αντί ΣΥΡΙΖΑ θα σας άρεσε;»
Στο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα γελούσαν με κάτι τέτοιο, αλλά το ζήτημα είναι πως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον τόνο αλλά με αλλαγή γράμματος στην ακροστιχίδα ΣΥΡΙΖΑ, άρα με αλλαγή του ονόματος! Άρα εδώ πρόκειται για παραποίηση ονόματος και είναι παράπτωμα. Ανοησία, λοιπόν, του Βελόπουλου (και όχι… έξυπνο χιούμορ, όπως θέλουν να λένε κάποιοι)!
Και πριν κλείσουμε το σημείωμά μας, να ξαναθυμίσουμε στα παλικάρια του ΛΑΟΣ και του Καρατζαφέρη το συγκεκριμένο, βασικό στοιχείο της γλώσσας μας: Τα ακρωνύμια ΔΕΝ τονίζονται!!! Και ο λαός στον προφορικό του λόγο τα τονίζει εκεί που… γουστάρει, κύριε Βελόπουλε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: