Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Το φαινόμενο της αναγωγής στις δημοσκοπήσεις













Καιρό το έχω παρατηρήσει και θέλω να το γράψω εδώ, αλλά δεν το έκανα μέχρι τώρα. Τελευταία παράγινε το κακό. Ξέφυγε εντελώς στην τελευταία δημοσκόπηση της METRON Analysis για την "Ημερησία".

Όπως σε κάθε δημοσκόπηση, έτσι και σ' αυτήν, έρχονται τα καλόπαιδα (επιστημονική ομάδα, λένε!!!) της dimoskopia.blogspot.com και κάνουν... αναγωγή ποσοστών - όπως τους βολεύει βεβαίως. Με ποιο δικαίωμα αυθαιρετούν και καμιά από τις εταιρίες (τις οποίες ξεφτιλίζει η dimoskopia) δεν μιλάει!

Και ύστερα, κάνει το γύρω της χώρας μέσω διαδικτύου, το μαγειρεμένο αποτέλεσμα του γκάλοπ και όχι η πρόθση ψήφου όπως έδειξε η έρευνα της (όποιας) εταιρίας.
Βλέπουμε λοιπόν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ότι από τις 4,5 μονάδες που δείχνει η έρευνα, με την αναγωγή η διαφορά να εκτοξεύεται στο 5,7%!!!
Στη συνέχεια, έρχονται τα ανά την Ελλάδα παπαγαλάκια συγκεκριμένων μέσων και... βγάζουν κυβέρνηση!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο "γνωστός" εκδότης εφημερίδας από την Καρδίτσα, που ξεπέρασε κάθε όριο "αποφασίζοντας" πως αν δεν περάσουν στη Βουλή οι Οικολόγοι, ΟΛΕΣ οι έδρες θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ!!!
Το γράφει στο blog του και το στέλνει στα μεγαλύτερα Blog της χώρας, όπου και δημοσιεύεται χωρίς να ελεγθεί καν - τέτοια αξιοπιστία οι Blogger που κατά τα άλλα ενοχλούνται και βρίζουν συλλήβδην τους δημοσιογράφους!!!

Γράφει λοιπόν ο τύπος στο blog του: "Αν γίνονταν σήμερα εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε με 5,71% διαφορά. Και φυσικά, αν οι οικολόγοι πέσουν κάτω από το 3%, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 154 - 155 έδρες."
Ο καημένος, ποτέ δεν κατάλαβε πώς βγαίνουν οι έδρες της Βουλής...
Δεν κατάλαβε πως από τις 9-10 έδρες των Οικολόγων, σ' αυτήν την περίπτωση (αν δεν μπουν στη Βουλή) το πολύ 4 παίρνει το ΠΑΣΟΚ!

Αν σκεφτούμε και την αυθαιρεσία της dimoskopia που έχει προηγηθεί, ...απέχουμε πάρα πάρα πολύ από την πραγματικότητα!!!
Έτσι που ξετανίζουν κάποιοι τις δημοσκοπήσεις, ΔΕΝ υπάρχει καμιά εγγυρότητα. Αλλά ποιος δίνει σημασία, ε;
Το κάθε λαμόγιο, ο κάθε ψυχασθενής, κάνει ό,τι γουστάρει. Τι κι αν ξεφτιλίζεται; Αρκεί να βοηθάει το σύστημα, για να μπορεί να "βολέψει" χθες τη γυναίκα του, αύριο την κορούλα του (λέμε τώρα...), να βολευτεί κι ο ίδιος κρατώντας κάποιους πολιτικούς στο χέρι!
./.

Δεν υπάρχουν σχόλια: