Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Εθισμένοι στο διαδίκτυο οι έφηβοι


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσιάστηκε στην Καρδίτσα, στα πλαίσια εκδήλωσης, και αφορούσε το πρόβλημα του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο που είναι αρκετά διαδεδομένο και στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Η έρευνα εκπονήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2200 εφήβων μαθητών 12-18 ετών, και των τεσσάρων θεσσαλικών πρωτευουσών.
Από τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο εντοπίζεται στο 8.2% των εφήβων χρηστών του διαδικτύου. Χαμηλότερο ποσοστό εντοπίστηκε στους έφηβους της Λάρισας (5.9%) και υψηλότερο στο Βόλο (11.7%).
Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από το 1% που παρατηρήθηκε σε αντίστοιχη έρευνα στον εφηβικό πληθυσμό των Αθηνών, γεγονός που αποδεικνύει πως η επαρχία αντιμετωπίζει σοβαρότερο πρόβλημα.
Όσον αφορά την πόλη της Καρδίτσας, το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν Η/Υ, δύο στους τρεις πλοηγούνται στο διαδίκτυο και η κυριότερη δραστηριότητα είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ο εθισμός στο διαδίκτυο παρατηρείται στο 8.7% των χρηστών και αφορά κυρίως αγόρια που πίνουν αλκοόλ και συχνάζουν σε Ιντερνετ καφέ.
Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα φωτογραφίζουν τον εθισμό στο διαδίκτυο, ως ένα από τα βασικά προβλήματα της ψηφιακής εποχής που διανύουμε και πολύ σύντομα θα αναγκάσει τη Παγκόσμια Ψυχιατρική κοινότητα αλλά και τα κράτη να αναλάβουν δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.
./.

Δεν υπάρχουν σχόλια: