Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Καλά κρατεί ο χορός των απολύσεων


Καθημερινό φαινόμενο οι απολύσεις στη Λάρισα! Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο και τον πρόεδρό του Τάκη Τσιόγκα, «το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι απολύσεις».
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, υποστηρίζει πως «η οικοδομή έχει γονατίσει», ενώ προβλήματα υπάρχουν στα κεραμοποιεία, στον κλάδο του ξύλου, στο μέταλλο και στις επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με τα πλαστικά, αλλά και σε κατηγορίες επαγγελματιών όπως υδραυλικοί κλπ.
Έντονο πρόβλημα παρουσιάζει και ο κλάδος του Εμπορίου, όπου κυρίως στα πολυκαταστήματα καταγράφονται και απολύσεις, αλλά και εντατικοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τεχνικές εταιρείες, αλλά και στην κλωστοϋφαντουργία, στο χώρο των βιομηχανιών έτοιμου ενδύματος, όπως επίσης και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τύπου. Ο κ. Τσιόγκας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε εφημερίδες της περιοχής, που άρχισαν να απολύουν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους…
Ο κ. Τσιόγκας είπε μεταξύ άλλων:
«Οι απολύσεις συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις με απειλές και εκβιασμούς από βιομηχάνους, τραπεζίτες ή διευθυντικά στελέχη, από μεγαλεμπόρους ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων π.χ. Τζάμπο. Με πρόσχημα την κρίση και την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζομένους να δεχθούν να μειωθούν οι ήδη χαμηλοί μισθοί, να δουλεύουν περισσότερες ώρες χωρίς αποδοχές, να δεχθούν να δουλεύουν λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή όποτε τους φωνάζουν τα αφεντικά για δουλειά. Παράλληλα ξεκίνησε το φαινόμενο να ανακοινώνονται απολύσεις ακόμη και μέσω sms. Ταυτόχρονα οι βιομήχανοι απαιτούν καθημερινά με προκλητικό τρόπο την ενίσχυσή τους από το κράτος».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λάρισας καυτηρίασε την ανακοίνωση της υπουργού Απασχόλησης για «νέο πακέτο ενίσχυσης των βιομηχάνων με 700 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, για να έχουν τζάμπα εργάτες».
./.

Δεν υπάρχουν σχόλια: