Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Νατοϊκή αρμάδα στο λιμάνι του Βόλου


Αντιδράσεις από φορείς της Μαγνησίας, προκάλεσε η άφιξη στο λιμάνι του Βόλου, της ΝΑΤΟϊκής δύναμης με το όνομα «Αντιναρκική Δύναμη Μεσογείου».
Η Επιτροπή Ειρήνης, εκφράζοντας την αντιπολεμική διάθεση των πολιτών του Βόλου, διοργάνωσε κινητοποίηση έξω από την πύλη του λιμανιού, το απόγευμα της Πέμπτης, θεωρώντας «πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού του Βόλου, τη νέα επίσκεψη νατοϊκής αρμάδας στο λιμάνι της πόλης»
Όπως τονίζει η Επιτροπή Ειρήνης, σε ανακοίνωσή της, «η επίσκεψη αυτή των αμερικανο-νατοϊκών πολεμικών πλοίων γίνεται σε μια περίοδο που ακόμη είναι ζεστό το αίμα των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν από την ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα, με την στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».
Η ΝΑΤΟϊκή αρμάδα θα παραμείνει στο λιμάνι του Βόλου μέχρι αύριο Σάββατο οπότε και θα αποπλεύσει με προορισμό κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και στη συνέχεια θα πλεύσει προς Σαρδηνία.
Χθες το απόγευμα, ο Γερμανός Διοικητής της Δύναμης, Marcus Paetch, μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πάνω στο ένα εκ των πλοίων, ενώ ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Τα πλοία που μετέχουν σ’ αυτή τη Δύναμη, έχουν στόχο την εξουδετέρωση ναρκών στη θάλασσα (κυρίως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δύτες ή προηγμένα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για νάρκες.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί η υποψία, οι νάρκες αχρηστεύονται, χρησιμοποιώντας εκρηκτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε στις 27 Μαΐου 1999, μια αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο που συγκροτείται για δράση σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή σύγκρουσης. Η νέα δύναμη, αποκαλούμενη αρχικά Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη Μεσογείου είναι διαθέσιμη στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2001, τροποποίησε το όνομά της σε Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του Νότου, για να ευθυγραμμιστεί το όνομά της με το αντίστοιχο της Βορείου περιοχής. Η αλλαγή επίσης απεικονίζει ότι οι Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν περιορίζονται σε μια ιδιαίτερη περιοχή επιχειρήσεων.
Η συμμαχική δύναμη αποτελείται από 11 Ναρκοθηρευτικά/ Ναρκαλιευτικά και ένα Σκάφος Υποστήριξης από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περιέλαβε επίσης μια Προωθημένη Βάση Υποστήριξης (FLS) που ενεργοποιήθηκε στην Αγκώνα από το Ιταλικό Ναυτικό με προωθημένες Μονάδες Ανεφοδιασμού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Βέλγιο.
Η Δύναμη συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων και σε ασκήσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Συνασπισμού για την Ειρήνη» και έχει επισκεφτεί πολυάριθμους λιμένες, συμπεριλαμβανομένων λιμένων χωρών του «Μεσογειακού Διαλόγου».

./.

Δεν υπάρχουν σχόλια: