Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Κυβέρνηση και Μέσα Ενημέρωσης συναινούν στην προληπτική αποσιώπηση δύο δημοσκοπήσεων

Πιέσεις της κυβέρνησης προς τη διοίκηση συγκεκριμένων ΜΜΕ είχαν αποτέλεσμα να μην δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις που είχαν παραγγελθεί και είχαν ολοκληρωθεί. Η δημοσίευση θα ελάμβανε χώρα την περασμένη Κυριακή 14.12.2008.

* Στην πρώτη περίπτωση υπήρξαν πιέσεις στην εφ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" να μην δημοσιευτεί δημοσκόπηση που είχε παραγγελθεί στην εταιρεία VPRC και η οποία εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ, να παίρνει το ποσοστό 13,5% στην πρόθεση ψήφου. Οι πιέσεις εντάθηκαν Παρασκευή βράδυ και Σάββατο πρωί και είχαν σαν αποτέλεσμα να μην δημοσιευτεί η δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από Δευτέρα έως Πέμπτη (8-11/12/2008) και είχε ολοκληρωθεί. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι "δεν είναι δυνατόν μέσα στη δίνη μιας εξέγερσης να εμφανίζεται ωφελημένο δημοσκοπικά ένα κόμμα που υποστηρίζει την εξέγερση". Τελικά, την Κυριακή 14/12/2008 η εφημερίδα κυκλοφόρησε χωρίς τη δημοσκόπηση. Να σημειωθεί ότι η "ΑΥΓΗ" της ίδιας μέρας δημοσίευσε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας VPRC, που αφορούσαν ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών... Τις επόμενες ημέρες η "ΑΥΓΗ" δημοσίευσε και δημοσκόπηση με την πρόθεση ψήφου - πάλι από την ίδια εταιρία VPRC - τα στοιχεία της οποίας συζητήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

* Στη δεύτερη περίπτωση οι κυβερνητικές πιέσεις ασκήθηκαν στο δημοσιογραφικό συγκρότημα που εκδίδει την εφ. "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και ελέγχει τον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ", με την επιχειρηματολογία να κινείται στο ίδιο πλαίσιο. Η δημοσκόπηση είχε παραγγελθεί στην εταιρεία Public Issue και έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό 14% στην πρόθεση ψήφου. Στην εκπομπή "ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ" του "ΣΚΑΪ" την Πέμπτη 11/12/2008, εμφανίστηκαν στοιχεία της δημοσκόπησης χωρίς όμως να προβληθεί η πρόθεση ψήφου. Ως είθισται από άλλες εκπομπές του "ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ" την πρώτη ή δεύτερη Πέμπτη κάθε μήνα, όλες οι δημοσκοπήσεις συμπεριελάμβαναν και ερώτηση για πρόθεση ψήφου.

- Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων, όπως και κάθε άλλη σε αντίστοιχη περίπτωση, δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν οι ίδιες τις δημοσκοπήσεις εν μέρει ή αυτούσιες, γιατί ως προϊόντα παραγγελίας ανήκουν στα ΜΜΕ που τις έχουν ζητήσει.

* Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο http://www.tvxs.gr/v1655 του Στέλιου Κούλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: